Finał konkursu BioIDEA 2010: Jadalna szczepionka przeciwko zakażeniom Helicobacter pylori


Bitechnologia - teraźniejszość i przyszłość

Finał konkursu BioIDEA 2010: Jadalna szczepionka przeciwko zakażeniom Helicobacter pylori

W sobotę 15 maja 2010 podczas I Ogólnopolskiej Konferencji Studentów Biofizyki odbyło się ogłoszenie wyników Konkursu BioIDEA. Zatwierdził je obecny na konferencji prezes JCI Venture, Pawel Błachno. Zwycięzcą okazał się Pan Krzysztof Hinc z Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego, z projektem "Jadalnej szczepionki przeciwko zakażeniom Helicobacter pylori w oparciu o przetrwalniki Bacillus subtilis".

Jak zapewnia dr Hinc - Zastosowanie proponowanego podejścia umożliwi proste i bezpieczne podawanie szczepionki drogą pokarmową oraz tanie jej wytwarzanie. Doustna szczepionka antybakteryjna wydaje się idealnym sposobem na zabezpieczenie organizmu przed patogenem. Łatwość produkcji, przechowywania i stosowania przetrwalników daje nadzieje na przyszłą produkcję szczepionki w kraju.

Dwa miesiące trwały zmagania naukowców z obszaru life science w konkursie BioIdea, którego honorowym patronem było Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego. Celem konkursu, organizowanego przez spółkę JCI Venture, było wyłonienie najbardziej innowacyjnego pomysłu związanego z branżą life science. Na jego projektodawcę czekała nagroda w postaci 10 000 ? przeznaczonych na rozwinięcie zwycięskiej BioIDEII.
_______________________________
Helicobacter pylori - gram-ujemna bakteria o helikalnym kształcie, zaliczana do pałeczek. Światowa Organizacja Zdrowia szacuje, że zainfekowanych tą bakterią jest ok. 70% ludzi w krajach rozwijających się i ok. 30% w krajach rozwiniętych. Jej obecność zwiększa ryzyko wystąpienia takich schorzeń jak zapalenie żołądka typu B (mogące prowadzić do powstania nowotworu) i wrzody trawienne. Obecnie wiadomo, że H. pylori odpowiada w przybliżeniu za 80% przypadków choroby wrzodowej żołądka i 90% przypadków choroby wrzodowej dwunastnicy. Jednakże u większości zakażonych osób choroba nie rozwija się (źródło: wikipedia).

Następny artykuł

Poprzedni artykuł