Bitechnologia - teraźniejszość i przyszłość
Ziemniaki z probówki
Dzięki modyfikacjom genetycznym ziemniaki, kapusta i rzepak staną się odporne na susze, a jęczmień na szkodnika - mączniaka prawdziwego - zapowiada Głos Wielkopolski. Mamy już pierwsze zmutowane ziemniaki, które są mniej wrażliwe na niedobory wody niż ich odpowiedniki rosnące w glebie - powiedział gazecie dr Artur Jarmołowski z Instytutu Biologii Molekularnej i Biotechnologii Uniwersytetu Adama Mickiewicza.
Wyjaśnił, że aby uzyskać efekt odporności na suszę, naukowcy wyłączają gen odpowiedzialny za wrażliwość rośliny na niedobór wody. W taki sposób uzyskują mutanta. Potem obserwują jak się on zachowuje, jak reaguje na warunki stresowe, czyli brak wody albo brak odpowiednich pierwiastków w glebie.
Naukowcy wyhodowali już pierwsze ziemniaki, które dzięki modyfikacjom genetycznym mają większą tolerancję na suszę. "Na razie rośliny te są jeszcze w probówkach, ale już wkrótce trafią do gleby" - zapowiada dr Jarmołowski.
Testy na transgenicznych ziemniakach w warunkach naturalnych prowadzone będą wspólnie z Zakładem Hodowli i Aklimatyzacji Roślin w Młochowie pod Warszawą oraz z Instytutem Biochemii i Biofizyki PAN.
Dzięki uprzejmości: PAP Nauka w Polsce